Wednesday, October 19, 2011

Sesi Audio [17-10-2011]


Hari ini appointment audio dengan Puan Farah ialah pada pukul 3pm. Jadinya ummi ambik halfday leave lagi.
Dalam perjalanan , elok je sampai kat parking lot, langit nampak mendung ..kali ni ummi takde pilihan kene lah park kat roof. Mesti tak lama lagi akan hujan, maklumlah sekarang ni memey arr musim hujan petang.

Petang-petang macam ni memang tak ramai patient, so tak lah lama sangat menunggu.
Edisi sebelum Audio Test dimulakan,muka serius blurr... wakakakak

2.40pm , Yasmeen, Kakak Farah & Ummi tiba di klinik ENT. Kakak Farah memang sengaja dibawak sekali agar memudahkan proses pengawalan Yasmeen. Mudah sikit ummi kalau ada Farah, boleh la dia tolong 'layan bermain' dengan si adik.

Time menunggu umpama happy hour yasmeen, dengan gelak kekek & berlari-lari kehulu-kehilir, keluar masuk bawah kerusi, memang heaven lah!
Sampaikan ada seorang Pegawai Terapi Pertuturan pun tegur yasmeen.
"Ohh... gembiranya Yasmeen.."

Ummi pelik, sebab Yasmeen memang tak pernah diattended by class therapy or audio by Cik Terapi tadi. But how come she knows Yasmeen's name eh?

So... ummi assume lah, agaknya yasmeen ni dah glamour kat klinik Audio & Speech kots... ;). Mana taknya, diluar je dia bising hu-ha, cuba masuk bilik kebal or bilik terapi.... tak berkutik pun. Buat muka seposen lagi ada laa..
Yasmeen...yasmeen... :)
Zoom In..   
Kali ni ada banyak sangat improvement yang yasmeen buat, cuma tak sempat buat untuk LEFT ear je, sebab dia dah start distracted by lego & Elmo merah tu... hehe.
So, next plan bulan depan is to collect hearing data for LEFT ear.

Tapi secara generally, bila dipakaikan hearing aid, yasmeen ada RESPOND.


Sayangnye tak boleh nak share video yasmeen masa tengah buat Audio Test.
Hehehe, kelakar bila ingatkan muka bila yasmeen refuse nak buat test,boleh ikut suka hati dia je nak letak mana lego blok tu. Siap buat muka lagi tu.... :p

Thursday, October 13, 2011

Lawatan Ke Klinik Pediatrik HTAR

p/s: tak bulat ke muka dia masa ni? ke mata aku yg kero.. :p

OMG, pergi temujanji PAEDS ni lebih mencabar berbanding temujanji dengan klinik-klinik lain, maklumlah...kanak-kanak & babies memang ramai..

Lebih dari setengah jam jugak aku tunggu giliran Nombor, dah la kerusi menunggu sangat limited, jadinya terpaksalah berdiri sajok..dengan Yasmeen yang tak mahu diletakkan ke bawah, asik la nak berdukung, boleh patah pinggang aku yang ramping bak kerengga ni.

Sampaikan Aidil pun komplen letih kene berdiri lama.

"0530..kaunter 4"  terus aku capai Yasmeen bawak ke kaunter. Setelah penyerahan resit dibuat, aku & anak-anak bergegas ke klinik Pediatrik tu.
Sudah 15minit berlalu dari waktu sepatutnya. 

Kad diserahkan ke kaunter Pediatrik pula, kene tunggu lagi sehingga nama pulak dipanggil. Ini pun mengambil masa jugak.

Lepas nama dipanggil, kene tunggu lagi untuk timbang & ukur tinggi.
Main-main lagi ... yasmeen bebas berkejar ke sana ke mari.
Tapi disamping tu jugak dia paksa aku dukung dia bawak dia tengok mural dalam klinik tu... hadeih, penat berdiri amik nombor pun tak abis lagi...dah kene dera lagi... :)



okay nak jadikan cerita, masa timbang berat, aku pasti aku nampak tertera berat 9.7kg. Dalam kepala otak aku, dok menimbang-nimbang yang yasmeen tak lama lagi akan capai berat 10kilo.

Lepas timbang kene duduk lagi menunggu, ini tunggu untuk bertemu dengan doktor la pulak..

Bayangkan dari pukul 9.15am aku jejak kaki kat klinik Pediatrik, pukul 10.00am baru boleh jumpa doktor.

Doktor adalah berbeza-beza setiap kali visit ni. Kali ni still doktor India lelaki.
Mula-mula masuk je dia terus inform pasal 'weight' yasmeen , dimana ianya tidak mencapai piawaian yang sepatutnya mengikut umur yasmeen.


Dekat buku rekod tu tertulis 
Berat : 9.3kg
Tinggi : 83cm


ehhh... bukan ke sepatutnya 9.7kg, apa dorang tolak 400gm ker setiap kali timbang, sebab yasmeen tak buka pampers & baju? 
Okay bab tu aku tak mau argue dulu, biarkan.. aku nak dengar dari Dietitian pulak bila appointment nanti.

Gross motor delay yasmeen alhamdulillah sudah dikategorikan SUDAH DISCHARGED. Now focus on Delay Speech & Weight ... haihh.. habislah, makin banyak NPL aku weih!!

Lepas jer keluar dari Pediatrik, terus berjalan laju-laju ke tingkat 1 untuk hantar form ke Dietitian nak set appointment la kekdahnya.


1st time masuk klinik perubatan kat sini, pergh..umat punye la ramai... sebbaik aku tak perlu tunggu, terus je masuk cari pintu ke 3 dari kanan...taraaa... terus jumpa cik kat kaunter tu.


So, next appointment adalah pada 2/11/2011 10:00am! Saje je amik time selepas Speech Therapy Yasmeen.


Balik kerja aku terus cari Buku Rekod Kesihatan Yasmeen masa baby aritu, aku tick kan pada graf berat & tinggi , hurrmmm... kalau ikutkan, Yasmeen dalam range kaler putih,bukan kuning or merah, which mean yang dia masih terkawal. hadoiii... nanti masa pergi ke dietitian akan ku bawak buku ni sebagai rujukan & jugak untuk membuat pencerahan mengenai berat badan yasmeen.
 

Tuesday, October 11, 2011

Nera - Hatimu Milikku



Kata ku : Dah lama mencari lagu ni, tapi tak sempat nak tepek kat sini... fuhh, sebaik hari ni ada kesempatan ...boleh la kongsi dengar dengan korang... :))

Sunday, October 9, 2011

Aku Dulu Pun Sorang Pelakon

Tujuan aku buat entry ni bukanlah sekadar untuk "me-riak" okey...

Actually masa tengah searching-searching kat youtube lagu saripah aini tu, mata aku tertarik-tarik membaca Tajuk sebuah lagu yang suatu masa dulu aku pernah melakonkan satu watak yang boleh dikirakan PELAKON UTAMA tau, bukan sekadar sandaran atau mak macak... :))

Okey lagunya ialah "RATAPAN SI ANAK TIRI" nyanyian Emilia Contessa, alah penyanyi veteran Indonesia tu.

Berbalik kepada cerita menjadi pelakon, hahaha...
masa tu aku baru darjah 3, dan walaupun umur dah 9 tahun, fizikal aku macam budak umur 8 tahun, comei kan? wahahahah 

That time, aku masih bersekolah di Sultan Alam Shah 2, PJ. Itulah sekolah rendah pertama yang aku jejak. Elok masuk darjah 5, aku dah kene pindah sekolah, sebab mengikut mak & abah duduk di rumah baru kami.


Hurmm.., yang aku ingat Cikgu BM aku suruh aku berlatih drama kat dewan, dalam seminggu dua lah jugak weols giat berlatih. Tapiii... aku memang suka sangat berlakon, sebab latihan itu, ikut suke cikgu je bila dia nak buat. Tengah sedap-sedap belajar, tetiba ada pengawas akan datang ke kelas minta kebenaran cikgu untuk bawak aku ke dewan... :D

Oh? lupa nak citer, my role masa tu was SI ANAK TIRI , okeh.. anak tiri... dah memang sah-sah aku lah HEROIN dalam citer tu... ahaha...

Tapi yang sangat best,adalah apabila ada cikgu yang bagi feedback, ada parents & teachers nangis tengok aku kene "dera" dek mak tiri & anak dia...
huwaaa... bangga siot!! Lakonan aku berjaya & aku sangat menjiwai watak, boleh? muhuhu... haduii...kenangan yang tak boleh dilupakan... tapi aku tetap lupa, pementasan tu untuk apa...adakah untuk sambutan Hari Guru? Hari Ibu, Hari Anugerah Cemerlang or whatever lah..


Ini lah dia video lagu tu... cuba korang bayangkan aku berlakon berdasarkan bait-bait lirik tu... selamat berangan!!!
:D







Cry Out Loud

Sabtu 8-Oct'2011 ; 23:30pm, En.Shahar harus berpergian demi mencari sesuap nafkah untuk kami sekeluarga. Rasa macam tak best jer bila kene berjauhan, espeseli bila dihujung-hujung minggu macam ni.
Sekadar gambar hiasan: "anak manja abah!"

Kesian kat anak-anak, time weekend la nak spend more time dengan mak & pak nye. Apa nak buek.. weols bukan lah orang yang "ada-ada", kene kerja kuat! zaman sekarang ni duit adalah segala-galanya. 


Masa untuk melepaskan en.shahar adalah saat paling memilukan, sob..sob..sob..
sebagai permulaan, semua anak-anak bergomol bersuka ria dengan en.shahar kat dalam bilik, atas katil, yang tu okeylah...yang si kakak & si abang sudah besar & faham yang abah diorang kene kerja. Tapi tidak bagi si Yasmeen.


Untuk memudahkan en.shahar bolos dari rumah, kenelah iols menidurkan Yasmeen, tapi Yasmeen sudah pandai  & berakal. 


Bila dia tak nampak kelibat daddy kesayangan dia, maka melalaklah dia, lagipun dia nampak suspicious bila daddy kesayangan dia pakai Jacket. Pada firasat dia, "ABAH NAK KELUAR JENJALAN LA TU!"...


Iols sangatlah sebak, sebab actually iols pun kalau boleh, biarlah kami semua menghabiskan masa bersama-sama, maklumlah dah seminggu ni En.Shahar asik balik lewat malam. Mak & anak nak bermanja-manja pun tak boleh... kesian weols. huk huk huk...


Elok je En.Shahar start enjin moto , Yasmeen dah memanjat-manjat kepala katil yang terletak sangat dekat dengan tingkap bilik weols. Terjerit-jeritlah sang anak seakan-akan memohon simpati si ayah, supaya jangan pergi tinggalkan dia.
Iols sudah basah dengan airmata, tak tahannn... melihat si anak yang menagih kasih sayang ayah.


En.Shahar sudah berada diluar pagar rumah, iols jugak dapat merasakan betapa berat kaki ingin melangkah, lama dia memandang ke arah tingkap kami.
:'((.


Demi keluarga yang tembolok perlu diisi & hutang yang perlu dilangsaikan. Hati & kaki harus ditetapkan.


Pergilah suami ku, kami akan menunggu kepulangan mu, semoga selamat pergi & selamat jua kembali ke pangkuan kami.


Sesi memujuk yasmeen bukan lah mudah, walaupun sudah 10 minit kelibat daddy nya berlalu, dia still mengogoi di tingkap. oh.. pelislah anak ku, jangan buat umi sedih & pilu macam ni...

Walaupun diturunkan dari tingkap, dia gagahkan kaki memanjat sekali lagi tingkap tu, umi biarkan sampai hati dia puas.


Last-last, sumbat susu, maka tertidurlah si kecik dengan kesan airmata masih bersisa di pipi.



To Abang, ummi mintak sori yer? dalam seminggu ni jugak, ummi dah banyak peningkan abang dengan kerenah cepat merajuk ummi ni...
Bukannya apa, ummi sayang abang, ummi tak tahu apa yang abang buat kat luar tu, biasanya abang tak balik lambat sangat.. tu yang ummi "over acting" merajuk bagai.. Tapi ummi puas hati & bersyukur sangat sebab abang KUAT & SABAR melayan kerenah ummi. Thanks abang!


Ya Allah panjangkan jodoh kami & janganlah kami diuji dengan seberat-berat ujian lebih-lebih lagi melibatkan hati & perasaan. Amin...


Ummi cayang ABANG & cayang anak-anak ummi!!!

Wednesday, October 5, 2011

Speech Kali ke 3 (5-Oct-2011)

Alhamdulillah, sekali lagi ummi berjaya membawa Yasmeen menghadiri kelas speech di ENT. Hari ni weols berdua pakai baju kurung cotton... hurm, sungguh sopans & shomellll.. anak ummi ni tau!!

Hari ni perjalanan tak selancar mana, sebab ada sebiji kereta yang 'tak bergerak' masa traffic light dah hijau, hagaknya mamat tu tertido kot, maklumlah pepagi buta ni masih mamai.

Kali ni parked kat tempat aritu jugak... hehehe, sekarang ummi dah ada port baru dan ummi selesa parked kat situ, takde la lenguh panjat tangga or turun tangga lagi. Harap-harap tempat tu sentiasa menanti ummi & yasmeen :)

Sampai dikaunter jam dah menunjukkan 7.45am, hari ni nombor kita 0515, hurm nombor sekarang adalah 0501, maknanya ada lagi 14 orang.

Tengah-tengah menunggu nombor dipanggil, ada seorang auntie 0503, dia ni duduk atas wheelchair, masa nombor dia dipanggil, dia pun menuju seorang diri ke kaunter untuk ambik resit. Dalam hati ummi, tercari-cari di manakah ahli keluarga auntie ni? kesian dia, wheelchair dia tak boleh nak lepasi barisan kerusi & manusia di kaunter tu, nombor pulak dah banyak cali kena CALL.

Masalahnya, orang-orang yang duduk kat situ, sangat dekat dengan kaunter buat dek jer dengan dia, takde pun sorang simpati nak bantu bangun & serahkan kad dia. Bukan susah pun.


So, dengan rasa perikemanusiaan, ummi dukung yasmeen bawak ke auntie tu, ummi tegur dia , "auntie mari saya bantu..." dia pun serahkan kad pada petugas kaunter, & pada masa yang sama ummi tanya lagi , "auntie ada kad kebajikan?" , dia pun tercari-cari kad BIRU dia. Setelah puas godek-godek.... dia serahkan kad pada ummi, ummi pun serahkan pada petugas. Penting kad ni, tanpa kad ni, dah tentu-tentu auntie tu kene bayar RM5 untuk sekali daftar.

Setelah selesai urusan auntie ni, ummi tolak wheelchair dia keluar dari barisan kaunter tu. Ummi rasa pihak hospital kene tambah kerja sikit lah.
Abaikan baldi merah tu, fokus pada Meen je.


Mana-mana patient yang datang dengan wheelchair ni, kene ada satu kaunter yang mesra pelanggan, contohnya , meje kaunter yang rendah supaya senang patient tadi nak buat pendaftaran/pembayaran. Kaunter untuk patient WC ni mestilah kat tempat yang lapang supaya mudah mereka bergerak. Maklumlah sometimes ahli keluarga kene dropkan patient dulu, then kene pulak move on cari parking, cari parking plak amik masa yang lama tau.....
So, untuk jimatkan masa, patient tadi ambik nombor dulu lah...
Itu cadangan ummi jer, depends la pada management hospital untuk concern atau tak.


Okeh bab tu sudah beres, meh kite bab yasmeen pulakk... now, baru ummi faham, hari Rabu No clinic appointment , so tak dapek la ummi nak bawak yasmeen berjumpa dengan M/O...hampe!

Sesi hari ni Yasmeen sangat playful, respond tu ada, tapi sangatlah minimal.

Curi-curi pandang makcik cleaner tgh buat keje
Sekejap kene tukar permainan, sekejap ada ayam, kejap kang ada lembu, kejap lagi ada itik, beruang, bas, kereta, last but not least, ada bubble... yang itu memang dia syokkk... belum sempat cik shahira keluarkan batang peniup tu, dia dah buat aksi meniup dulu. 


Today words yang harus diperkenalkan pada Yasmeen ialah ; "ponn... bas, beg, bom, bird, buka, satu, dua, tiga, tiup...." 


Cik Shahira kata lagi, dia & Pn.Farah ada plan nak masukkan nama yasmeen dalam candidate untuk CI (Cochlear Implant) . Sebab umur Yasmeen sesuai sangat untuk prosedur ni. Haih... tapi ummi still tak nak menaruh harapan yang tinggi, ummi takut kecewa nanti.
Tapi akan sentiasa doakan Yasmeen boleh mendengar & bercakap macam orang lain.



Cik Shahira tanya, bunyi vokal "eeee..." yasmeen macam mana? So far ada improvement ke? Kalau ikutkan memang susah dia nak respond pada bunyi "eeee.." , maybe kata Cik Shahira, bunyi tu tak masuk dalam spektrum pendengaran dia, sebab tu dia tak bertindak-balas.


Habis kelas Speech, Yasmeen & ummi bergegas pulak ke Hearing Solutions untuk hantar H.A ni, dah masuk enam bulan yasmeen memakai H.A ni, so dah selayaknya kene hantar untuk diservis.

H.A yasmeen akan siap next week. So, satu minggu ni Yasmeen free dari Hearing Aid... muhahaha.. mesti seronok dia, tak payah berebut dengan ummi masa nak pakaikan alat tu.. :p


video
Sekarang Yasmeen dah berumur 2 tahun 2 bulan, so ada sepuluh bulan lagi nak capai umur 3 tahun... Harap-harap masa umur ni, Yasmeen sudah ada dana untuk buat implan. Amiin...




Monday, October 3, 2011

Count On Me - Bruno Mars


If you ever find yourself stuck in the middle of the sea
I'll sail the world to find you
If you ever find yourself lost in the dark and you can't see
I'll be the light to guide you

Find out what we're made of
What we are called to help our friends in need

You can count on me like one, two, three
I'll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two
And you'll be there 'cause that's what friends
Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh

If you toss and you turn and you just can't fall asleep
I'll sing a song beside you
And if you ever forget how much you really mean to me
Everyday I will remind you

Find out what we're made of
What we are called to help our friends in need

You can count on me like one, two, three
I'll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two
And you'll be there 'cause that's what friends
Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh, yeah, yeah

You'll always have my shoulder when you cry
I'll never let go, never say goodbye

You can count on me like one, two, three
I'll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two
And you'll be there 'cause that's what friends
Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh

You can count on me 'cause I can count on you

Saturday, October 1, 2011

Musim Haji Sudah Tiba

Alhamdulillah, musim haji tiba lagi.... boss makcik adalah salah seorang bakal menjadi tetamu Allah, tapi dia tak pasti lagi tarikh keberangkatannya, al-maklumlah boss makcik tu, senarai nama akhir yang dipanggil, itupun dia terpaksa merayu, yelah, hasben & bapak mertua dia dapat pergi, tup-tup nama dia tak berjaya. Lastly dapat panggilan from Tabung Haji mengatakan rayuan dia BERJAYA!

Nampak seronok benar boss makcik tau. Dulu dia pernah buat umrah bersama suami & anak-anak.. sekarang tertunailah hajat nak buat Haji pula.

Tahukah anda kelebihan mengapa kita dituntut menunaikan Haji?
Ini jawapannya, (kredit to this LINK dulu & sedikit keratan entrynya).

"Jika orang beriman, pastilah ia akan melebar dan memendek. Manakala bagi orang kafir, ia akan mengecil dan memanjang. Antara yang akan turut berarak menuju ke syurga ialah kaabah. Malaikat datang membawa perintah Allah kepada kaabah yang dihias indah pada hari itu supaya bergerak menuju ke syurga.

Yang menghairankan, biarpun kaabah tahu itu perintah Allah, namun ia enggan bergerak. Lalu malaikat bertanya kenapa enggan bergerak ke syurga. Kaabah menjawab bahawa ia tidak akan bergerak ke syurga melainkan jika diiringi oleh semua manusia yang pernah tawaf di sekelilingnya.

Lalu malaikat mengumpulkan semua yang pernah tawaf untuk mengiringi kaabah ke syurga. Kaabah terus mendiamkan diri tak mahu bergerak. Malaikat bertanya lagi kenapa tak mahu bergerak. Kaabah menjawab, ada lagi beberapa orang yang tidak hadir.. Apabila diperiksa, rupa-rupanya orang-orang berkenaan telah dilempar ke dalam neraka kerana kesalahan yang pernah mereka lakukan di dunia.

Malaikat maklumkan bahawa orang berkenaan adalah orang-orang yang berdosa dan perlu disiksa di dalam neraka.

Kaabah berkata, ia tidak peduli orang itu berdosa atau tidak. Yang penting ia tidak akan bergerak ke syurga melainkan diiringi oleh semua orang yang pernah tawaf di sekelilingnya.

Malaikat mengadu kepada Allah tentang hal yang berlaku....Allah yang Maha Pengampun dan Maha Mengasihani terus mengisytiharkan bahawa orang-orang itu telah diampunkan dosa mereka. Mereka lantas di bawa keluar daripada neraka dan mengiringi kaabah menuju ke syurga.... "
 
Beruntunglah mereka yang dapat menunai kewajipan yang satu ni.
Sila simpan impian untuk ke Rumah Allah. Kalau berkemampuan pergilah semasa kita masih kuat ni. Makcik ?? hentah bila la dapat seru & peluang ke sana... doakan makcik.

Memandangkan bukan selalu boss makcik dapat menunaikan rukun islam ke-5 ni, maka teringin sangat makcik KIRIM kan DOA untuk di Jabal Rahmah nanti.

Jabal Rahmah yang bererti Bukit Penuh Rahmat,

Sekiranya ada pembaca blog di sini yang akan or bakal menunaikan Haji ,
tolong doakan untuk saya boleh tak?

"Doakan semoga Noor Yasmeen diberi pendengaran yang baik & mampu bertutur seperti kanak-kanak normal lain"
"Ditambahkan keimanan saya (Noor Liza), dikurniakan kesihatan, kebahagiaan di dunia juga di akhirat"
"Semoga anak-anak ku berjaya dengan cemerlang di dalam pelajaran mereka, pekerjaan mereka,perkahwinan mereka & kehidupan mereka" 
Amin, amin ya Rabb...


SANGAT-SANGATLAH SAYA BERTERIMA KASIH PADA YANG SUDI MENDOAKANNYA, SEMOGA ALLAH MEMBALAS JASA BAIK ANDA. <3