Tuesday, May 31, 2011

Jenaka

hahah.. meh wa nak share citer lawak anak-anak zaman sekarang.

Scene ke-1

Lokasi : Rumah Opah
Pelakon : Opah sebagai Opah, Farah Sebagai Farah.
Kisah ni di cerita semula oleh opah (my mom) kat aku masa hujung minggu lepas.

Opah : Farah, ummi tu garang tak? 
Farah : Ummi garangggg.. humm...
Opah : Abah garang tak?
Farah : Abah garang bawah ummi satu tingkat...


ahahah... maksudnya abah dia garang sikit dari ummi la tu! Kalau ummi tak garang nanti semua benda tak jadi kerja.


-----------------------------------------------------

Scene ke-2


Lokasi : Rumah ku Syurga ku @ Living Room
Pelakon : Abah sebagai Abah , Yasmeen sebagai Yasmeen.


Hujung minggu, pagi... sesudah kami selesai bersarapan..


Yasmeen : <sedang bermain-main dgn mangkuk berisi kuah lontong yang memang disediakan khas utk dirinya... dalam ertikata lain, yasmeen suka makan lontong & suka bermain-main dgn lontong itu>

Tak semena-mena, mangguk tu pun terbalik...by the time abah yang berada di sofa memandang yasmeen, yasmeen pun pandang abah... abah jengkil mata kat yasmeen... yasmeen pun berlari-lari anak menghilangkan diri ke dapur..

ummi tiada di tempat kejadian, kerana sedang menyidai kain di dapur..


Tetiba, abah panggil ummi masuk ke dalam.. disuruh tengok apa si kecik tu buat.


Pada masa mata tertangkap kelibat yasmeen...berderai gelak kami... lawak sungguh la anak ku ini.


Yasmeen bawak penyapu, dipikulnya atas bahu dari dapur, semata-mata nak tolong bersihkan kuah lontong yang ditumpahkan oleh nya sebentar tadi.

Comei benar kelakuan mu nak... rajin...& sangat memahami hati abah & ummi.
Sejuk perut ini mengandung & melahirkan mu..



 





Monday, May 30, 2011

Close deal

Penghujung bulan 5 telah pun hampir, ini bermakna masa utk yasmeen dgn babysitternya pun dah hampir ke penghujungnya.

Hari ni adalah closing date utk bulan Mei ni. Alhamdullilaih semua dah setel & report pun dah submit pada Lily..I'm So, happy!!  lagi pun ada hal la hari ni, aku kena balik awal.

Dalam perjalanan mengambil yasmeen.. hadoii.. terase lambat ya hamat..
Padahal jalanraya clear je, maklum la cuti sekolah dah setat.


Hampir pukul 6.00 , aku pelan-pelan masuk ke laman rumah babysitter.
Dalam kepala hotak aku ni, berkire-kire, "mcm mana aku nak mula?, mcm mana penerimaan nya? apa yang aku harus cakap supaya dia tak terasa ati?"


Dalam kereta aku tak henti2 berdoa supaya Allah memberikan aku petunjuk & keberanian. Aku bersoal jawab di dalam hati "betulkan keputusan aku ni?"
Ini melibatkan periuk nasi orang lain... 


Tapi di masa yang sama, aku perlu utamakan KEBAJIKAN anak-anak ku.


Perkara yang memberatkan/meneguhkan lagi keputusan aku adalah:


1) Mendapatkan tempat yang lebih terjamin kebesihannya...espesli jamban daa...
2) Solat mereka dipantau... (utk farah)
3) Selesa, tidak lah tidur petang dalam keadaan berpeluh-peluh... siap boleh perah baju tu haa...(komplen by farah...)
4) Yasmeen tidak lagi dibiarkan digigit semut ...sehingga berkudis-kudis kaki & tangan.
5) Perkembangan sosio & pendengaran Insyaallah akan bertambah , jika diawasi oleh pengasuh di taska & diajar teknik2 yang betul. (siap ada buku manual lagi)
6) Tiada lagi mendengar "mengadu domba" cerita pasal itu, cerita pasal ini... takde la lagi kene "sound" kalau anakku yasmeen berak kat rumah dia.. (syukur, skrg yasmeen bnyk berak dirumah berbanding di rumahnya) aku pun puas hati cuci berak anakku :))...


Syukur Alhamdulillah kerana diberi  kekuatan utk menjelaskan semuanya, mulai esok, yasmeen & farah tidak lagi ke rumah babystr nya,.. tp I still feel bad sbb "dia" seolah-olah membataskan,menyempitkan rezeki sndiri.. saje nk buat aku serba salah... tolong la fahami situasi anak-anak ku..aku tersepit diantara anak & kamu...


Sewaktu sampai di muka pintu rumahnya, dia mendukung yasmeen.
Diberitahu olehnya yasmeen dah makan, nampaknya benar la tu, sebab yasmeen sendawa semasa dukung bertukar tangan tadi.


Aku : Kak, saya nak cakap sikit...harap-harap akak tak kecik hati atau marah..
Dia : Eh, takdelah... apa dia?
Aku : (sambil memandang matanya).. saya ingat, saya nak hantar yasmeen ke taska, ini pun demi kepentingan yasmeen.. saya nak dia belajar bercakap cepat-cepat.. kat taska nanti, ada cikgu yang bole bimbing dia... pakaikan alat bantuan pendegaran tu...
Dia : alah...dia belum lagi nak bercakap...

Aku : (dalam hati)... lah...ko nak tunggu sampai bile baru anak aku nak pandai bercakap? Tolong eksplain lekassss... Masa depan yasmeen masih jauh lagi..banyak yang perlu dia pelajari dari skrg... lagi beberapa bulan dia nak masuk umur 2 tahun


Dia : ...(dgn muka sedih...sekejap toleh ke kiri...sekejap ke kanan)... Mana akak nak cari duit...akak harapkan kat nko jer...& fadzrul..
Aku : Kak, bumi Allah ni luas, rezeki tu ada kat mana-mana, InsyaAllah.. pasti ada rezeki kak..janji akak kene la rajin bertanya pada orang.. Jangan sempitkan rezeki akak mcm ni.. mesti ada org nak cari pengasuh, akak jangan risau lah.


Aku lagi : (sambil mengeluarkan note merah beberapa keping, aku titipkan pada tangannya)... kak terimalah saguhati dari saya.. jumlah memangla tak seberapa... kerana saya pun perlukan duit utk bayaran pendahuluan nursery dia. Saya harap, akak halalkan apa yang terlebih atau terkurang..terima kasih la jaga yasmeen.


Dia : (menunjukkan permberianku tadi pada anaknya..) tgk la...apa kite nak makan utk bulan ni? (sambil ditenung oleh anaknya..)


Aku plak : Abang, (panggilan utk anak dia), tolong bantu ibu, jgn harapkan ibu...abang dah besar.




Time ni aku dah terasa ati... mujur aku nak kasi duit poket.., itu dah dikira Bonus la tu... sebbaik la aku tak blah mcm tu aje... kan lagi kuang ajar namanya tu, cuba kau juga letakkan diri kau kat tempat aku... memang aku bekerja, tapi aku kerja utk menaikkan taraf hidup... utk membesarkan anak-anak, memberi mereka pelajaran, membayar hutang yang keliling tu..
setiap orang tak sama 'periuknya'...mungkin ko nampak orang tu senang, tapi ko pikir tak apa yang perlu dia lalui utk menghidupkan 3 org kat rumah tu?


atas prinsip aku..

"masa aku mula-mula dtg cara baik, so...masa nak pergi pun akan aku buat cara baik.." harap,dia tak berdendam dengan ku.

OK-lah, aku pun dah tak betah lama-lama berdiri di depan pintu tu, aku mintak izin dia pulangkan bantal & tilam yasmeen..

Dia pun berlalu ke dalam rumah, mengambil bantal & tilam yasmeen, duit pemberian ku di campak di atas meja kopi... aduh, ko marah kat aku ker?
Aku biarkan diri ku berteka-teki, aghh... nasiblah...  

Dia : akak ingatkan lepas-lepas raya ke?

Aku : Kak, lepas raya dah lambat, sekarang ni ...setiap masa sangat berharga utk yasmeen... Saya harap akak tak kisah yer? (cuba memancing pemahaman nya)


Dia : Buatlah apa yang ko rasa baik.. (mcm tak ikhlas je bunyik nye tu)


Aku : Inilah yang terbaik buat yasmeen pada masa ni (dalam hati).

Aku : Kalau akak nak jumpa yasmeen, bila-bila pun boleh jumpa, kite kan masih berjiran... kalau ada apa-apa call lah.


Akhirnya aku mengundur tanpa menoleh lagi..

Huh! sudah lepas satu masalah... aku harus pandang ke depan.

Demi kepentingan anak-anak. Thanks & gud bye yaww..!

Friday, May 27, 2011

ISTIMEWANYA WANITA

Lately ni rakan2 FB merangkap officemate gua asik la berdiskas, bertekak pasal "POLIGAMI".. so, kat sini wa nak tekankan... pada kaum Guys kat luar nun... Wa tak pernah menolak POLIGAMI ke...POLISENTRI ker...POLIMER ker.... POLIKARBONAT ker... tapi POLITIK wa tolak tepi...serabuttttt!
Kalau Lu orang semua memang yakin yang korang memang "MAMPU" carry on la.. sebab wa pun tak berani nak cakap lelebih, maklumla wa pun dah kawen, hasben wa recently tak nampak la GATAL-nya.. tapi who knows jika Allah nak Uji wa... then ada plak hamba yang terkenan kat En.Hasben wa... Wa cuma mintak satu jer.. 
"HANTAR KAN SAYA BALIK KE RUMAH MAK BAPAK SAYA...And ANAK-ANAK BIAR SAYA JAGA...ABANG BAYAR JE NAFKAH UTK ANAK-ANAK, BOLEH?" :)

TO WANITA-WANITA.. JADIKAN 20 PERIHAL INI SEBAGAI MOTIVASI UTK ANDA!! 
"TANGAN YANG MENGAYUN BUAIAN, BISA MENGGONCANGKAN DUNIA MENCIPTA SEJARAH"

1. Doa wanita lebih maqbul dari lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat dari lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulallah SAW akan hal tersebut, jawab baginda : "Ibu lebih penyayang dari bapak dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia."

2. Tidaklah seorang wanita yang haidh itu, kecuali haidhnya merupakan kifarah (tebusan) untuk dosa-dosanya yang telah lalu, dan apabila pada hari pertama haidhnya membaca "Alhamdulillahi'alaa Kulli Halin Wa Astaghfirullah". Segala puji bagi Allah dalam segala keadaan dan aku mohon ampun kepada Allah dari segala dosa."; maka Allah menetapkan dia bebas dari neraka dan dengan mudah melalui shiratul mustaqim yang aman dari seksa, bahkan AllahTa'ala mengangkatnya ke atas darjat, seperti darjatnya 40 orang mati syahid, apabila dia selalu berzikir kepada Allah selama haidhnya.

3. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama akuJustify Full
(Rasulullah SAW.) di dalam syurga.

4. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

5. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanya beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya dan meredhainya. (serta menjaga sembahyang dan puasanya)


6. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu dari suaminya (10,000 tahun).


7. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.


8. Dua rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.
(tetiba wa terasa nak mengandung plak...ekekek)

9. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari. (ini menguatkan lagi niat nak pregnant..wakaka)

10. Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.

11. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah SWT
.


12. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji.(Tak tahu perkataan apa yang sesuai utk ku ungkapkan, tapi aku cukup BAHAGIA)

13. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.
(Idaman setiap wanita)

14. Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.(Terasa betapa diri ini disayangi oleh NYA, terima kasih Allah)

15. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila diahiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.
(syukur kerana pernah diberi peluang menjaga anak yang sakit dahulu...dan akan terus bersedia sampai bila-bila)
16. Apabila seorang wanita mencucikan pakaian suaminya, maka Allah mencatatkan baginya seribu kebaikan, dan mengampuni dua ribu kesalahannya,bahkan segala sesuatu yang disinari sang suria akan meminta keampunan baginya, dan Allah mengangkatkannya seribu darjat untuknya.


17. Mana-mana wanita yang menunggu suaminya hingga pulanglah ia, disapukan mukanya, dihamparkan duduknya atau menyediakan makan minumnya atau memandang ia pada suaminya atau memegang tangannya, memperelokkan hidangan padanya,memelihara anaknya atau memanfaatkan hartanya pada suaminya kerana mencari keridhaan Allah, maka disunatkan baginya akan tiap-tiap kalimah ucapannya,tiap-tiap langkahnya dan setiap pandangannya pada suaminya sebagaimana memerdekakan seorang hamba. Pada hari Qiamat kelak, Allah kurniakan Nur hingga tercengang wanita mukmin semuanya atas kurniaan rahmat itu. Tiada seorang pun yang sampai ke mertabat itu melainkan Nabi-nabi.


18. Tidakkan putus ganjaran dari Allah kepada seorang isteri yang siang dan malamnya menggembirakan suaminya.


19. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di Baitullah.


20. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal dari suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat dari yakut.

Tuesday, May 24, 2011

Audio Time

Oh yes, hari ni ummi & yasmeen ada appointment dgn Pn.Farah (Audiologist) kat HTAR, tapi sebabkan cuti ummi yg tinggal berkerat-kerat tu... maka terpaksalah ummi ambik halfday petang..

Ummi buat keje cepat-cepat supaya kite boleh sampai kat hospital ontime.
Time nak bercuti, time tu jugaklah kerja dtg bertimbun-timbun.. 

Err... tak suka la bila pending job, lebih-lebih lagi kalau bab Request Quotation ni. User tu mana reti menunggu, kalau boleh hari tu request, hari tu jugak nak dapatkan harga, kalau mintak 1 brg je tak per, ini sampai 3-4 barang sekali mintak.


Oleh sebab ummi ni memang cekap.. (chewaahh... jgn marah ha..ini reality.. sila pejam mata @ biarkan diri anda terbawa-bawa dgn ferahsaanku) 
Maka sebelum blah sempat ummi send request to supplier.. janji supplier dah dapat inquiry tu.. bab reply.. bila-bila korang boleh fax kat opis eh.. nanti pandai-pandailah colleagues ummi distributekan... :)



Ummi pun dah pesan dgn Ibu Sharifah, yang ummi akan ambik Yasmeen pkl 1.00 ptg nanti.

Dalam masa nak menunggu pkl 12.45pm, ummi nervous beb ... ofcos la ummi berdebar sebab ummi takut-takut kalau progress yasmeen tak seperti yang ummi & abah harapkan. Tak sanggup rasanya nak dengar ulasan yang bakal merundungkan hati ini.


Pukul 1.05 ptg, ummi sampai betul-betul depan pintu Ibu Sharifah.. yasmeen pun dah siap makan & mandi.. wangiii.. anak ummi.. ;)


First kita mesti balik ke rumah dulu, appointment tu pkl 3.00pm.. ummi pun harus mandi dulu.. melekit betul rasanya bila terdedah di bawah cahaya mentari ni.. dan ummi nak tunggu kakak farah sekali..kalau dia ada...yasmeen ada lah kawan, dan ummi takde la stress masa drive nanti.. yasmeen tu kalau takde org layan dia dalam kete...habis la ummi kene kacau.. silap-silap... yasmeen bawak car, ummi plak duduk sebelah..


Masa kecik-kecik dulu, boleh la duduk diam-diam kat carseat, but now..carseat yang tak tahan dgn yasmeen...wakakakak..



Selesai solat Zuhur, jam hampir menunjukkan pukul 2:00pm.. memang nak kene gerak  ni.. Hosp. Klang tu... kalau bab parking nya memang hampeh.. kereta berderet2..siap double parking lagik.. nak cari parking pun ambik masa tau... silap-silap.. orang yang pakai wheelchair boleh sampai dulu kat pusat rawatan harian dari kami yang naik kereta ni.



Memandangkan parking kat bawah dah fenuh.. ummi decided kita naik jelah kat parking bertingkat.. ingatkan boleh la berteduh dari matahari.. last-last kene gak parked kat roof level.. waaaaaa... abihlah terkene jgk sinaran UV nampaknya.

Seperti biasa, 1st kene daftar kat kaunter bawah... ambik nombor... mujur la tak ramai plak patient hari ni.. agaknya semua orang dah mengamalkan kehidupan yang sihat kot. Syukur Alhamdilillah ;)


Disebabkan kad OKU yasmeen tak siap lagi, maka ummi have to bayar la kos rawatan.. mujurlah ummi masih mampu menyediakan wang untuk rawatan yasmeen. Macam mana kalau ada keluarga yang mempunyai anak OKU, miskin pulak tu.. tapi kad OKU tak siap-siap jugak?kasihan mereka, kan itu akan membebankan mereka?

Semasa menunggu turn kita dengan Pn. Farah, yasmeen apalagi menunjuk skill berlari ..jatuh kat lantai.. toksah kire la... 2-3 kali bedebuk jatuh. Nangis-nangis pastu buat balik.


Kali ni Pn. Farah buat assessment tanpa perlu tidur. Dia nak tengok respon yasmeen sewaktu sedar, adakah dia memberi respon pada bunyi-bunyian di sekitar dia?

Yasmeen dan ummi disuruh masuk ke bilik kedap bunyi.. kat dalam tu.. bunyi telan airliur pun boleh dengar.. hahah


Sebuah meja & sebijik kerusi utk yasmeen.. ummi duduk sebelah..
Sebelum ujian dibuat, alat pendengaran yasmeen diuji.. telinga yasmeen juga disuluh.. yelah.. kot-kot ada taik telinga, ia akan mengurangkan accurancy ujian nanti.. 


Tapi yasmeen ni mana boleh nampak banyak sangat permainan atas meja. Tumpuan dia hanya pada pemainan, bila Pn.Farah bunyi kan 'bunyian pelik', yasmeen buat dek ajer.. bila nampak cahaya kat BOX HITAM tu, barulah dia menoleh ke arah speaker tadi.. cess.. kantoi.. Yasmeen tak memberikan kerjasama semasa ujian tu..yasmeen dah ter-distract dgn permainan yg melambak tu.. so, dia tidak fokus pada panggilan & bunyian yang dihasilkan.


Pn. Farah nak lihat sejauh mana Hearing Aid yang yasmeen pakai itu memberi benefit pada dia.. kalau tak ada benefit.. Pn. Farah nak meletakkan Yasmeen dalam senarai penerima Koklea Implan. Tapi bukan semudah itu.. untuk menerima koklea implan ni... setiap patient tu kene sediakan sekurang-kurangnya RM80,000 utk sebuah implan.. Ummi belum ada hati nak fikirkan pasal tu.. Ibu mana yang tak mahu anaknya mendengar & bercakap seperti kanak-kanak normal lain.. Tapi ummi nak yasmeen betul-betul consistent pakai BTE ni  dulu. Yelah, sebulan lepas yasmeen pakai on/off.. tak discipline langsung, ikutkan sangat perangai yasmeen yang takmo dipakaikan alat itu.



Tapi, ummi dah bertekad, start ptg ni, ummi nak yasmeen pakai selama mungkin kecuali tidur & mandi. Actually ummi gerun, bila memikirkan tengkorak yasmeen kene tebuk semata-mata nak masukkan implan tu... ngeri mak!


Kalau ikutkan opah... memang opah nak ummi usahakan yasmeen mendapatkan koklea implan tu.. waaaaa.... ummi dalam dilema la sayang...
terlalu banyak yang perlu ummi fikirkan & perlu diusahakan. Ummi harap, Allah memberikan rezeki buat mu nak.. Insya-Allah.


Untuk sementara waktu ni, Pn.Farah encourage ummi pakaikan yasmeen alat itu & buat latihan menggunakan Modul (MOLA)... harga buku tu je dah RM60/set. Dalam 1set ada 2 buah buku. Tapi sebab ummi agak berat-berat nak say "yes".. Pn.Farah bagi ummi pinjam dan pikirkan samada nak beli atau tidak.. kalau taknak.. 2minggu dari sekarang pulangkan semula masa appointment ke-2 nanti.

Progress setakat malam ni:-


1) Yasmeen menoleh apabila ummi memanggil "Adik!"
2) Yasmeen sudah mula memberi respon,mencari-cari arah apabila ummi bunyikan ketukan di belakangnya.


Adakah itu for real? atau adakah itu hanya perasaan syok sendiri ummi?

Ya Allah bantulah Noor Yasmeen dalam Mengesan, Menganalisa & Mendengar setiap bunyian indah yang telah kau ciptakan..Amin~









Friday, May 20, 2011

Agalelagja

Assalamualaikum & selamat pagi..
seronok rasanya pagi Jumaat ini,selepas bergotong royong membersihkan meja & office wa ni... sambil2 dgr lagu kat Sinar.fm...wa telah disajikan dgn lagu diatas ...

membuatkan wa teringat-ingat kat anak-anak wa plak.. adeih! Ape kabor agaknya anak-anak wa kat sekolah & rumah babysitter..
Harap-harap semuanya OK-OK ajeh.


Thursday, May 19, 2011

ALHAMDULILLAH

" Alhamdulillah "




itu sahaja yang aku nak ucapkan tika & saat ini.Sekian Terima Kasih.

Wednesday, May 18, 2011

Girl Power

Sabtu lepas, kami bergotong royong mengindahkan lagi menceriakan ofis kitorg.Sekali tengok macam nak beraya kekdahnya.. 
Haha...takde la, ini sebab dinding-dinding tu dah sampai masanya harus dicat baru.. maklumlah bangunan ni dah masuk 20thn lebih.





 Rupa-rupanya.. kami ni ada skill mengecat.. sapa-sapa rasa nak upah weols mengecat.. boleh la hubungi saya.. upah nya tak la mahal.. boleh nego lagi..

Uji Rashid - Kali Terakhir Ku Lihat Wajahmu

Huhuhu...sedang melayan tonton.com.. TV sebelah dok tayang citer SAHARA.. dan-dan tu jugak keluar lagu Mak Uji Rashid ni, sedap plak dikeheningan malam ni dengar lagu sayu-sayu gini...


En.Shahar & anak-anak lain, sedang mengisi minyak di stesen minyak... bukan distesen bas yer anak-anak...(gara-gara aku terbaca status salah sowang rakan fb.. kata minyak nak naik seposen lagi...hadoii.. bengkok makcik kalau setiap tahun mcm ni gayanya... oh kompeni, bila la nak review allowance minyak kami?)

Cik adik Yasmeen tomei sdg lena diulit intan dgn tak berbaju.. panas la skrg ni.. dia tak suka dipakaikan baju. Malam-malam asik la togel... esok pagi-pagi dia bangun pkl 6am ajak mandi... 

Dah seminggu aku lewat keluar rumah, gara-gara menyiapkan princess tomei ni.. dan hari ni En.Polis Trafik Tak HENSEM sebab, aku kene terus ke trafic light, tak dapat la nak lalu SIMPANG BERAPI tu... cesss... cesss...dan cesss..


sekian...

Frust

Urmm... cedehlah nak story, Cik Yasmeen tomei tu, susah sangat nak pakai BTE Hearing Aid dia... asal ummi pakaikan alat tu tak sampai setengah jam, ummi tgk dah terjuntai-juntai alat tu kat belakang badan dia... 
Frusttt la ummi,sayang! ummi nak Yasmeen cepat mendengar.. & bercakap, skrg ni pun yasmeen dah banyak mengomel, cuma ummi tak paham apa ke bende yang yasmeen nak story tu... tapi ummi still layankan jugak.

Tapi dari segi pemerhatian, ummi mcm dah terdengar-dengar yasmeen sebut "Abang... kaka..." semasa bergurau senda dgn Abg Aidil & Kakak Farah.

Bukan ummi sorang yang dgr, abang aidil & kakak farah pun dgr sama... 

Macam mana ummi nak bgtau pada Puan Farah (Audiologist) tu yasmeen refused pakai alat tu....waaaaa...help me!!

Tuesday, May 17, 2011

Drama Nora Elena @TV3

Siapa diantara korang yang mengikuti Siri Akasia Di TV3? Citer Nora Elena??? 
Pergh! Kalau ada Aaron Aziz, wajibbul lah gua tengokk.. :)
Meh sini wa nak bagitau, drama ni diadaptasi dari Novel KASIH YANG SUCI by Meen Zulaikha. Di sebabkan wa tak sabar nak tahu hujung citer ni wa pun gigih meng-gugel sinopsis Novel ini dan sinopsis Drama nih jugek.

Lepas ni aku tak sabar  plak nak tgk FILEM "OMBAK RINDU" ..salah satu faberet Novel  wa.. tapi why la Maya Karin yang jadi Heroin nya...kalau Fasha Sandha kan baguss...

Mari kita tengok video klip Nora Elena

Kasih Yang Suci - Meen Zulaikha
Sinopsis
Sepuluh tahun yang tahun lalu, kesucian Nora Elena dinodai. Andai masa boleh diulang kembali, pasti jiwanya tidak punah. Tapi dia sedar, takdir hidup tidak memihak kepada sesiapa. Saiful Idham, tunangnya pergi kerana tragedi ini. Tiba - tiba muncul Seth menawarkan diri untuk menjadi suaminya. Nora Elena keliru...
Ternyata doa Seth dimakbulkan. Sepuluh tahun dia menjejaki gadis itu. Nora Elena, cinta yang bermula dari pandang pertama. Namun kenyataan tidak seindah impian. Hangatnya asmara Seth, namun hanya dia yang terbakar sendiri. Rasa cinta isterinya tidak dapat disentuh walaupun hakikatnya mereka berkongsi ranjang yang sama. Jiwa lelakinya merintih. Nora Elena bagai bayang - bayang yang tidak dapat dipegang.
"Hakikatnya, aku suami dan kau isteri. Perkahwinan ini adalah simpulan mati. Hanya maut yang akan memisahkan kita berdua," tegas Seth
Tapi mengapa Elena menjadi wanita asing dalam perkahwinan ini? Rahsia yang selama ini disimpan kemas akhirnya terbongkar. Sebenarnya...Sethlah lelaki durjana itu. Menodainya atas alasa kerana kasihnya yang suci! Benarkah?
Lelaki adalah nafas itu dan wanita adalah nadi jiwa...saling memerlukan dan mencintai. Dan cinta itu maknanya saling dan menerima.
Nora Elena akhirnya reda menerima Seth. Dia tidak akan menoleh lagi kerana lelaki itulah syurganya di akhirat nanti.
sinopsis dipetik dari kulit buku Kasih Yang Suci terbitan alaf21.


Pelakon Drama Nora Elena terdiri dari Siti Saleha sebagai Nora Elena, Aaron Aziz sebagai Seth Tan, Wan Sharmila sebagai Yvonne, Miera Liyana sebagai Maria Tan, Ery Putra, Zul Ariffin sebagai Eid, Fateen sebagai Adila, Ana Dahlia sebagai Azira serta ramai lagi.

Sinopsis Nora Elena Slot Akasia TV3

Nora Elena adalah kisah seorang gadis yang telah dinodai semasa dia berusia 15 tahun oleh seseorang. Nora Elena telah ditinggalkan oleh tunangnya Idham (Zul Ariffin) apabila tunangnya mendapat panggilan misteri yang memberitahu bahawa tunangnya sudah tidak suci lagi. Dalam kekecewaan dan kesedihan yang melanda Nora Elena semasa itu  tu, muncul seorang jejaka yang bernama Seth Tan yang berketurunan Baba Nyonya, dia sanggup berkahwin dengan Nora Elena bagi menggantikan tunang Nora Elena kerana segala persiapan perkahwinan dan hari perkahwinan semakin dekat.
Konflik berlaku apabila, Nora dan Seth Tan berkahwin, pada ketika itu barulah Nora Elena dapat tahu bahawa suaminya lah orang yang telah menodainya 10 tahun yang lalu. Malang buat Nora kerana ketika mengetahuinya mereka berdua sudahpun berkahwin dan bakal melahirkan anak Seth. Walaupun Seth sudah memeluk agama Islam dan telah insaf tapi hati Nora Elena yang terluka tetap keras dan tidak dapat memaafkan suaminya tu.
Bagaimana Seth hendak mengatasi sikap benci Nora Elena terhadapnya dan dugaan besar yang harus ditempuhi olehnya untuk memikat hari Nora Elena? Adakah Nora Elena dapat memaafkan Seth? 

Dipetik dari : yanmieonline.com

Thursday, May 12, 2011

Panas Betul

2 minggu ni panas betul lah... risau kalau anak-anak start batuk-batuk..
so, mari kita jaga kesihatan di masa waktu panas ni.. Kat sini saya nak share info from email yang saya dpt dari kengkawan

Ada orang kata jangan minum air banyak-banyak. Minum seteguk dua saja, ini petua untuk awet muda. Ada pendapat yang mengatakan kita perlu meminum 8 gelas sehari. Yang mana betul?

Pendapat yang pertama, memang tidak betul. Yang kedua? Tidak berapa betul! "8 gelas sehari" lebih merupakan sebagai lagenda yang telah diterima sebagai fakta.

Baru-baru ini, Jurnal Psikologi Amerika mendedahkan bahawa tidak terdapat bukti saintifik yang dapat menyokong teori "8 gelas sehari". Jangan salah faham pula. Saintis tersebut bukan mengatakan kita tidak memerlukan air. Tetapi nasihat agar kita mengambil 8 gelas air sehari bukanlah satu nasihat yang baik.

Pertama, kita perlu meminum air berulangkali di sepanjang hari. Meminum 8 gelas di waktu pagi dan mempercayai bahawa anda sudah meminum air yang cukup untuk hari tersebut adalah berbahaya.

Mereka yang meminum air, walau setengah gelas, pada setiap jam akan mendapati diri mereka begitu bertenaga.

Berapa banyak yang perlu diminum? Ianya bergantung kepada cuaca dan aktiviti yang anda jalankan. Lebih banyak anda kehilangan air, lebih banyak yang perlu diminum, lebih banyak dari 8 gelas. Tetapi jangan pula meminum terlalu banyak. Kenapa pula? Meminum terlalu banyak air boleh menyebabkan keracunan air (sekiranya menahan membuang air kecil) ataupun situasi elektrolit tak seimbang.

Peringatan: Lebih banyak anda meminum air, lebih banyak anda perlu menggantikan elektrolit anda. Di mana anda boleh memperolehi bekalan
elektrolit? Dari air minuman sukan seperti 100 Plus, Excel dll.

Nanti dulu, sebelum anda ke pasaraya untuk membeli minuman tersebut, saya ada satu petua untuk anda. Masukkan secubit garam ke dalam setiap gelen air minuman anda. Nah! Anda sudah mendapat bekalan elektrolit yang cukup. Sudah tentu pengeluar air minuman sukan tidak akan memberitahu kita mengenainya.

Secawan Teh di Tengah Malam

Yasmeen temankan ummi berjaga... sambil-sambil tu dia berlakon..

konon-konon nye dia sedang menikmati teh...tp dgn gaya yang sangat sopan... siap tersengih2 bila kite tgk dia. tak caya...meh tgk nih... cute jer... tp sayang ummi punye memory kad ni ciput sgt, tak boleh nk snap lelebih... bila la ummi nak kaya eh?




video

Wednesday, May 11, 2011

Minggu Yang Sangap

Haduiii... sejak Isnin lepas, Yasmeen ni ada pe'el baru... Susah nak tidur malam.
Ummi dah macam walking zombie dok menunggu dia habis main. Last-last ummo tertido jgk... 
Selasa lepas dia boleh bangun dari pkl 3am and berjaga until 6am... waaaa... masa ummi bangun tidur tu rasa nak rebah je balik...

Ni lah rupa si minah kecik ni pada pkl 4am.. snap ni pun masa mata ummi tgh kelat-kelat...
apalagi yang dia pikir nak buat tu...

Tamaknya ..smapai 2 btg pensil ko guna dik

masa ni,dia dgn niat nak turun katil ambik kertas..
Adakah yasmeen nak berubah bulan? minggu depan genap lah umur dia 1thn 10bln... kejap je dah nak 2 thn.. :)

Pagi tadi pengasuh dia report,

"Anak ko, pecahkan 3 biji telo akak, dah tu...dia susun bawang putih sebaris-sebaris atas kerusi.."


ooo... yasmeen nak belajar memasak kot.. ahaha...

Sunday, May 8, 2011

Bruno Mars Lagi????

Aku rasa aku dah kene DEMAM Bruno la... tak boleh kalau aku tak click video dia 2 hari ni...
Korang penah kene penyakit macam ni ker? hehe

Saturday, May 7, 2011

Tetiba ....Bruno Mars

 
Grenade - Bruno Mars

Hensem la mamat nih! :) .. tetiba aku jatuh tangga dgn lagu2 dia... waaalah! JOM layan clip vids dia neh.

Just the way you are - Bruno Mars

 


Billionaire - Travie McCoy Ft. Bruno Mars

MRI Brain Scan

Start dari umur Yasmeen 7bln.. setiap bulan tak putus-putus berulang alik ke HTAR, paling kurang 2kali sebulan mesti muka kami ada je kat HTAR tu.
Cuti yang tinggal tak seberapa... demi utk yasmeen..baru 1/2 thn dah tinggal 8hari ajer... ko ader?? hihihi

Dari Terapi Fisio, Terapi Pemulihan Cara Kerja, Rehabilitasi dekat Klinik JK, Klinik Kanak-Kanak, Klinik Mata, Klinik ENT... semuanya belum pernah missed lagi.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Gross Motor Delay Yasmeen, 29/4/2010 PAEDS telah membuat temujanji untuk MRI BRAIN, nurse dari Klinik Kanak-Kanak called En.Shahar 1 minggu awal.So, aku & en.shahar cuti la hari tu, seawal 8.00pg kami dah mendaftar di pusat rawatan harian HTAR, actually nurse tak advice pun pkl berapa MRI Brain tu, tapi memandangkan aku takut lambat, kami pun just try our luck je. 
Setelah kami dapat No.Giliran kami pun masuk ke Paeds, Staff bahagian registration pun search yasmeen punye medical reportcard. Berat & tinggi yasmeen diambil & diukur. Kemudian kami diminta membawa dia ke ruang belakang untuk dibuat IV line utk yasmeen. Ini adalah kerana, mereka akan memasukan Dye (Contrast Material), jika gambaran scan tidak jelas.

Masa kat wad dulu, bila doktor explain yang Yasmeen perlukan Dye ni jika scan tidak jelas, aku & mak memang tak setuju, sebab aku tanya lah doktor apa kesan dari Dye ini... Dia kata bagi yang mempunyai masalah buah pinggang ia memang tidak elok la diambil, tapi katanya memandangkan buah pinggang yasmeen okay, dia suggest, kena ambil. Satu lagi kesan Contrast ini, dia boleh menyebabkan baby sesak nafas.. (gulpppp... risau beb)


Masa IV dibuat, Yasmeen hanya ditemani oleh doktor & nurse yg bertugas aje.
Abah & ummi kene stayed kat luar bilik.
Menjerit-jerit yasmeen kat dalam tu.. lebih kurang 15minit kemudian, IV dah siap di bahagian kaki yasmeen.
Kami dibekalkan dgn Ubat tidur, ubat tidur ni kene makan masa perut kosong.


Bila jam dah menunjukkan 9.00pagi, nurse minta kami beri yasmeen ubat tidur tu, dari klinik Peads ke Suite MRI tu memang jauh.. sebab MRI tu kat bagunan lama HTAR, kene la menolak stroller ke sana, dalam masa menolak tu yasmeen pun tidur-tidur ayam.


Kat dalam ruang menunggu tu, rupa-rupanya ada 2 org lagi patient.
So, kene lah menunggu... nak buat MRI ni pun ambil masa rupanya. Kalau patient dah ada kat dalam terowong tu hah, jangan la korang nak gatal-gatal nak bergerak.. sebab kalau ko bergerak, maka kenelah doktor buat sekali lagi.
Ada satu adik ni.. aku borak-borak dgn dia, aku tanya kenapa dia perlukan MRI.

Dijawab, dia nak scan tulang dia... tapi dia tak citer la details, apa pasal dgn tulang dia. Aku pun hormat la privacy dia.


So, it's adik tu punya turn, dia pun masuk , manakala suami dia tunggu diluar. Masa setengah jam kemudian dia keluar dari Suite MRI tu dgn berpeluh-peluh & shaking ... dia terus dapatkan suami dia.. suami dia tenangkan dia.

Aku pun tanya, "dah habis ke dik?" 
Dia pun jawab, " belum lagi, tetiba saya rasa berdebar-debar & tak sedap, saya minta doktor berhenti sekejap".


Assistant kat sana nak dulukan yasmeen, tapi tetiba la plak yasmeen boleh berjaga dari tidur. Aduh.. macam mana nak buat kalau yasmeen berjaga. Mau dia tak duduk diam dalam tunnel tu nanti.
Nak tak nak, assistant tu terpaksa call doktor kat paeds yg buat IV yasmeen tadi.Tak lama kemudian, doktor pun sampai. Yasmeen tak boleh dah makan ubat tidur, now dia kene inject ubat tidur pulak. Dos yang lebih tinggi.


Yasmeen diletakkan elok-elok atas katil, doktor pun buat kerja dia.

Aku tanya , "berapa lama ubat tidur ni akan berkesan?"
Doktor, " dalam 8 saat..."


Ha'a..elok je aku kira 8... terus yasmeen terlelap, aku angkat dia masuk ke dalam bilik MRI, letakkan dia atas conveyor, pembantu MRI ikat kepala yasmeen tapi sebelum tu yasmeen dipakaikan topi. Dia dibalut dgn blanket kemudian diikat supaya tak terjatuh dari conveyor tu.
Aku tidak dibenarkan berada di dalam, terpaksa la tunggu di luar.


Masa ni doa & zikir-zikir ajelah jadi peneman. Semoga tiada apa-apa yang buruk berlaku.
Lebih kurang MRI scanner kat HTAR... besar gedabak.
Dalam dok menunggu, tetiba assistant MRI tu minta Doktor Paeds tadi masuk. Aku tny , 'kenapa doktor?'


'Mereka minta masuk kan contrast... " reply doktor tu.


Waaaa... inilah part yang paling kalau boleh aku nak elakkan. Aku & En.Shahar bertawakal aje time ni.. tak tahu apa nak cakap, aku harap doktor tahu apa yang THE BEST utk yasmeen. Aku tak mahu yasmeen sesak nafas... :'((


Sejam kemudian, pintu bilik itu dibuka, Assistant minta aku ambil yasmeen.
Dia masih lena masa ditolak keluar dari MRI Suite tu. Aku pun dah standby dgn stroller , elok je aku angkat dia nak letak kat stroller, dia pun bangun buka mata... Alhamdulillah... anak ku selamat menjalani prosedur MRI ni.

Aku tanya Doktor, " Doktor, mcm mana ? ada apa-apa abnormality?"
Doktor said, "hurm... okay, masa kami buat scan, we found that ada sedikit abnormal, you know what we called "Leukodistrophy", better nanti you consult dgn Peads, they will tell you more".. 


Masa ni, aku terasa takut sangat, apa lah agaknya Leuko ni... aku sms text to kak sue, minta dia search from webs anything pasal "leuko"... huhuhu


Kami diarahkan ke Klinik PAEDS sebelum pulang. Yasmeen perlu dinilai tahap kesihatannya sebelum di discaj keluar. Mereka nak make sure yasmeen benar-benar telah sedar dari kesan ubat tidur tadi.


Yasmeen memang dah 100% sedar, apa taknya, dia boleh gelak & menggoyangkan kaki tak hingat... ahahah


Dekat nak pkl 2ptg barulah segalanya berakhir & new appointment dgn PAeDS pun dah dibuat. Lagi 3 bln kene follow up MRI report.

Apa pun aku tak akan mengalah...Yasmeen is Priority.. Aku BERSYUKUR Allah Pinjamkan Aku NOOR YASMEEN... dan jika DIA ingin menjemputnya aku sudah bersedia saat itu.. kerana aku tahu Yasmeen pasti akan BAHAGIA di Syurga-MU.



Friday, May 6, 2011

Internet

Wuhuuu... semalam IS tempat wa bekerja buat new policy pasal access internet ni... ia mengenai LIMITATION dalam Access Internet.. malangnya PC wa adalah PC pertama yang di re-program..Apa pun wa redho.. nanti wa subscribe la Mobile Internet... itupun kalau budget lebih.. :p


Gambar kat bawah ni adalah En.Rahim...a.k.a tukang block tenet org... kalau anda jumpa dia sila backhand dia ....eh..silap...shakehand dia... wakakakak




Menguap.... ko buat apa malam tadi hah??
Tapi yang tak bestnya... selepas di re-program, habis SMaRT System aku tak berfungsi dengan betul... nak download data pun boleh jadi sasau... apadaaa??? Terpaksa la tunggu hari Isnin ini utk counter check dgn "tokey" yang berkuasa potong2 tenet org ni.. sebab "tokey" tu cuti sakit tekak!




P/S : Yasmeen sedang teman kan wa berblogging... sambil-sambil tu dia berjoget... alahai... dah besar anak ku ini... dah boleh mengayunkan tangan ..seolah-olah nak menari shuffle plak aku tgk... hahaha... GOOD JOB SAYANG!

Thursday, May 5, 2011

Susah kah?

Dari petang semalam aku berangin jer dgn babysitter aku ni. Hurmm... balik
dari ambik farah & yasmeen, farah mengadu , acik (babysitterku) marah farah berak... sebab farah tak reti nak jirus jamban manual dia.. adoiii... anak ku yang kecut perut tu sampai terberak dalam seluar sebab takut nak berak kali ke-2 kat jamban 'dia'..  
Then masa aku dukung yasmeen nak bawak balik, bau busuk plak menerpa hidung, Ya Salam... anak aku tidur dalam keadaan bertaik di bontotnya.

Waaa... apakah??? Apa salah aku & anak-anak aku, sampai macam tu sekali ko layan anak-anakku, Bayaran bulan ni aku bayar FULL siap aku HALALkan duit yg ko pinjam tempoh hari.. (err...ini dikira mengungkit ke? ;P)

Sedihlah.. dulu aku hantar anak-anakku dgn niat nak bantu ko sebab ko adalah Ibu Tunggal yg memerlukan pembelaan, tapi ko pijak kepala aku.. maklum la, aku ni jenis mudah kasihankan orang, ko ambik kesempatan pulak. Apa kess???

Dah la malam tadi bagai nak rak aku mencari Puting Nyonyot yasmeen, rupa-rupanya tinggal kat umah ko. Ko lupa nak masukkan dlm beg yasmeen.
Udoh aku kene selongkar ceruk bilik cari puting altenatif... (dah la puting tu yasmeen tak gemor..aih) tapi sebabkan yasmeen lalok punye pasal nak taknak dia isap la jgk.. kejap-kejap puting tu tercabut dari mulot.


--------
3/4/2011 , 7:02am
Aku pun angkat la yasmeen & serahkan padanya, sekali dia bersuara,

BabySitter: Semalam puting yasmeen tinggal ..., siang akak tak kasi dia isap puting, akak letak VICKS kat puting tu..., bila dia rasa pedas, terus dia tak nak isap...


Aku : (dalam hati) what the fak?? kenapa mesti vicks yg ko letak kat puting anak aku?????!! ko dah hilang akalkah??? Nak poisoning anak aku kah? Kenapa akak letak vicks???Jangan la letak vicks..... (time ni aku dah tak boleh nak carry on conversation dgn dia.. tetiba aku rasa mcm ........ ehh.. korang paham-paham jelah.

Dalam masa aku bekerja, aku masih terngiang-ngiang ayat dia.. secara spontaneous & jujur nya dia  ..mengaku meletakkan vicks tu.. mcm tak bersalah.. :( , aku jadi risau plak, babysitter aku ni memandai-mandai buat keputusan utk anak aku... Hello, ko ingat... aku akan berterima kasih sebab ko cuba menghentikan tabiat nyoyot puting tu... kalau ko tak letak vicks, mungkin aku akan BERTERIMA KASIH YA AMAT... taaapppiii bila terbayangkan VICKS.. terus aku CHOP ko "bakal murderer" ... waaaaa... tolong la consult aku bila ko tak pasti... apa gunanya aku supply HENPON dlm beg anak aku, kalau ko tak reti-reti nak guna???

7:00pm
Balik ambik 2 org princess tu, kakak tu still mention , hari ni dia tak kasi yasmeen isap puting nyonyot.. well, aku smiles je lah.. Aku berharap sangat dia tak gunakan kaedah tgh hari semalam...
Sebelum berlalu pergi, sempat lagi Babysitter ku komplain pasal yasmeen. Katanya yasmeen skrg tak mahu tidur tgh hari, dah pukul 5ptg baru la nak tido.
Dah la dia punya speaker tu kuat, mcm nak kasi semua jiran-jiran dgr plak... tapi yang pasti, parents anak yg dia jaga tu dengar & sorang mamat bujang yg dok depan umah dia pun dengar.. siap mamat tu memandang 'akhak' ni.. waaahh... hebat sangat kah bila ko boleh sound direct kat aku mcm tu??
Anak aku tu dah besar, skrg adalah masa utk dia belajar.. cara dia belajar adalah dgn bermain..dah kalau ko suruh dia asyik tido, bila dia nak belajar??? Jangan nak samakan anak aku dgn anak ko masa kecik-kecik dulu. DOWH!!

Aku tak diam, aku balas balik... 
"Dah betul la tu..siang kene jaga, malam barulah tidur... "

Macam tak paham-paham .. dah tua-tua pun takkan nak aku ajar jgk.


Dalam kereta, Farah mengadu..


Farah : Ummi, farah berak lagi la... Acik ckp, kalau Farah berak lagi esok tak payah datang dah... 

Aku : (dalam ati) Apa kene org tua ni??...apa maksud dia??  Betul ke acik ckp macam tu? 

Farah : Ha'a... baguslah kan, tak payah datang umah dia lagi kan??
Ewah-ewah.. pandai plak minah ni buat decision.

Farah : Farah call ummi pkl 6, 2 kali...tapi ummi tak jawab.. farah nak suruh ummi balik awal, farah tak tahan nak berak... (kesiannya anak aku..;'[ )

Sampai kat rumah aku terus sms en.shahar & my friends... Memang weols have to do something. Kesian anak aku, kang sembelit plak.. bertambah plak penyakit lain.. cesss..


Macam mana aku nak hantar mereka esok ni? Hati aku dah tak syok ... aku terbayangkan farah ...dia tak banyak hal kalau di rumah orang.. tapi kalau kat rumah sendiri ...humag aiii... dia yg terror.


Actually, aku pun masa 1st hantar mereka ke rumah akhak tu, aku pun tak set nak hantar utk selama-lamanya... skrg, yasmeen dah boleh berjalan, duduk & baring sendiri.. boleh la kami try hantar ke taska. Lagi pun yasmeen perlu memakai alat bantuan pendengaran atleast 3 hours sehari.. Tapi aku tak harapkan Akhak tu boleh bantu yasmeen memakai alat itu. Masa belum dpt Aid tu lagi... akhak tu pernah menolak bila aku utarakan pasal pakai Hearing Aid tu. ... Kata tak reti la.. itu la.. ini la.. Ofcos la aku akan ajar.. takkan aku nak biarkan ko sumbat sesuka ati.. adoiyaiii... Anak aku perlu belajar bercakap dari sekarang.. kalau lagi lambat dia belajar, maka punah la harapan aku nak dgr 1st word dari yasmeen...espeseli perkataan "UMMI"...


YA ALLAH , LINDUNGILAH ANAK-ANAKKU SELAMA MEREKA JAUH DARI PENGAWASAN KU, SESUNGGUHNYA TIADA PERLINDUNGAN SEBAIK PERLINDUNGAN MU~AMIN
ps : 2 hari ni aku sentap betul dgn babysitter aku.. aku harap dia sedar apa yang dia buat tu sedikit sebanyak menggugat kepercayaan aku kepadanya.

Wednesday, May 4, 2011

Permainan Duniawi (Wings)

Pertemuan dan perpisahan
Menjadi lumrah hidup ini
Kita hanya merancangkannya
Tuhan menentukan segala

Ada yang berbahagia
Ada juga yang merana
Itulah permainan duniawi
Terimalah segalanya
Hormat-menghormati
Menjadi tauladan hidup ini

Kalau inginkan kebahagiaan
Wahai insan yang sedang
Berkasih dengarlah pesanan ini
Jagalah dirimu oh kawan
Semuga ada yang
Masih ingin menyayangi
Dirimu...

Kehidupan tiada akhirnya
Tiada juga ada yang kekal
Bagaikan mentari menyinari
Petang pulanglah oh ia...

PS : Dalam hidup berumah tangga, pasti ada suka & duka, ada tawa riang, adakala huru-hara dibuatnya. Bumi mana yang tak ditimpa hujan.. Perkahwinan adalah Perjalanan bukan lah Destinasi.. so, sentiasa lah seiring , give & take.. kerana kita adalah manusia biasa, yang penting sentiasa cuba memperbaiki diri. Chill! \m/ :D

Tuesday, May 3, 2011

Bila Buruh Diberi Cuti...

Korang layan gambo dulu eh? Malam kang baru aku stori.. sebab skrg aku nak rehat... :D

2/5/11: Mandi manda di Ulu Chepor, Chemor... yasmeen sgt la addicted dgn air sungai yg sejuk giler tu. Aku masuk dlm air temankan yasmeen mandi tak sampai 30min, terus aku naik ke darat & berjemur ...bak omptih tu.. nak kasi tambah tan... wakakak.. (padahal nak memanaskan badan :p)

Time ni mmg menguji fizikal & mental.. 2jam dok daki tau... org yg berjalan kaki boleh smpai berkilo-kilometer dari weols yg naik kete ni... yappadaa??

Ummi & Abah fening melayan jem, yasmeen , abang, kakak farah & 'kakak' berkokok kat blkg! Happy sungguh kanak-kanak riang ni. :)

Layanlah adik mu yg sorang ni.. janji jgn dia melalak :p

golfer amatur... wa train dorang sampai jadi pro... boleh? hehehe


Pasar Malam Brinchang... yasmeen dpt spek mata hitam... ummi dpt mapla.. abah dapat JAGUNG, UBI KELEDEK,LIMAU CAMERON, LIMAU MADU & JERUK2, Farah plak dapat sekotak Strawberry, Aidil plak...nothing.. dia dapat jadi Bibik adik dia adalah.. hehe , kecian anak ummi tu.

Masa utk minum susu, fenat tunggu ummi nak bancuh susu..

Order dah ambik, skrg masa menunggu.. sampai tetido kanak-kanak kecil ni

Adik-adik ipars & ayie sdg kelaparan ..

Turn Pak Uda plak take care yasmeen dalam air.. jenuh nak suruh yasmeen naik.. asik la meronta-ronta nak masuk air semula.